lördag 28 februari 2009

Diktaturkramande




Den svenska höger-regeringens tid vid makten har präglats av 4 impopulära beslut utan något folkligt stöd:
FRA-lagen
IPRED
Lissabonföredraget, som flyttar mycket mer makt från Sverige till EU
Och ja till byggandet av fler kärnkraftverk.

Missförstå mig rätt, jag har faktiskt ingenting emot kärnkraft. Men vi har redan röstat om kärnkraften. Och då röstade vi nej till att bygga fler kärnkraftverk!
Det minsta regeringen hade kunnat göra vore att anordna en ny folkomröstning.

Det finns ett land som sällan nämn i tidningarna: Venezuela. Men på sistone har det faktiskt poppat upp en del artiklar om deras senaste folkomröstning.
Att det skulle skrivas om den är ovanligt eftersom det är folkomröstningar i Venezuela ganska ofta (utöver de "vanliga" folkomröstningarna där man väljer president).
Dessutom kan man i Venezuela utlysa en förtroendeomröstning för den sittande presidenten, något som man, mig veterligen, inte kan göra i Sverige.
Den aktuella folkomröstningen i Venezuela handlade om att utöka antalet mandatperioder som presidenten kan sitta från 2 mandatperioder till så många gånger som han vinner omröstningarna.

Annledningen till att vi överhuvudtaget kan läsa om Venezuleas senaste folkomröstning i Svenska tidningar är att det är möjligt att vinkla artikeln som att Venezuelas president, Hugo Chavez, har planer på att bli landets diktator på heltid.

Två andra länder som inte har någon gräns på hur länge statsministern får sitta vid makten är Sverige och Storbritannien.
Dessutom så finns det ingen gräns för hur länge Sveriges statsöverhuvud får sitta. Han föddes till yrket och får sitta tills han dör. Sen tar kronprinsessan över.

Anledningen till att svenska tidningar vill vinkla artiklarna om Venezuela till att president Chavez är en maktgalen diktator är att han är socialist (faktiskt socialdemokrat) och en stark USA-kritiker. Mest bizarrt blev det i en artikel i Sydsvenskan där författaren i förbigående klagade över att folket i Venezuela inte orkar gå och rösta längre eftersom det är folkomröstning så ofta.
Buhuhuhu stackare

Jag vill att vi ska kunna ha folkomröstning om viktiga saker även i Sverige.

Varför har vi då inte fler folkomröstningar i Sverige?
T.ex i fallet med FRA-lagen så tyckte inte regeringen att svenska folket var moget för en folkomröstning.
Med andra ord: Vi hade antagligen röstat fel.

Mer på ämnet:
http://biologyandpolitics.blogspot.com/2009/02/ny-folkomrostning-i-venezuela-mediernas.html