torsdag 2 april 2009

Skrik om du brinner



Socialdemokraterna har kommit med ett krispaket. De beräknar att krispaketet kommer att generera 50.000 jobb och 50.000 utbildningsplatser/praktikplatser. Det hela kommer att finansieras genom att vi återinför förmögenhetsskatten och en fastighetsskatt på hus som kostar mer än 5 miljoner kr.


Till en början så var jag lite lätt positivt inställd till krispaketet. Ta från de rika och ge till de fattiga. Det låter ju som klassisk socialdemokratisk politik. Sånt som jag trodde de hade slutat med för flera år sedan. Men efter ett tag började jag fundera.
Praktikplatser? Utbildningar?
Vi vill ha riktiga jobb.
Och 50.000 jobb? Mer än 50.000 jobb har redan försvunnit i Sverige sedan finanskrisen tog sin början. Redan i inledningen av krispakets-texten så konstaterar sossarna Arbetslösheten stiger snabbare än i många andra länder och riskerar att nå 10 procent nästa år.
Finansminister Anders Borg förutspår rentav att arbetslösheten kommer att gå upp till 12 procent.
Under de kommande två åren förväntas 500000 jobb försvinna.
50.000 jobb min röv.

Vad borde göras istället?
I denhär bloggen klagar jag ofta över det kapitalistiska systemet utan att erbjuda någon annan lösning. Därför ska jag nu erbjuda en lösning: lägenheter.
Det råder en enorm brist på bostäder i Sverige.
Senast det var sånhär stor bostadsbrist byggde man miljonprogrammen. Så varför inte bygga lägenheter?

När lägenheterna är färdigbyggda så kommer det att behövas glasmästare, elektriker, tapetserare och gardiner.
Lägenheterna kostar pengar att bygga men byggarna, glasmästarna, elektrikerna och tapetserarna kommer att betala tillbaka kostnaderna genom skatten. Dessutom så kommer byggarna, elektrikerna, glasmästarna och tapetserarna att köpa saker för sin lön och därigenom generera fler arbeten och mer skatte-intäkter.
Dethär systemet kallas socialism och kan också tillämpas på t.ex skolor och sjukhus.

Den lösning som sossarna erbjuder idag är som att försöka släcka en brand med ett glas vatten.
Självklart är det bättre med ett glas vatten än att, som moderaterna, kasta bensin på elden (sänka skatterna och skära ner på de offentliga jobben). Men våran ambition borde väl vara att släcka eldjäveln?