måndag 15 juni 2009

Missförstå mig rätt




Det är väldigt, väldigt troligt att det förekom valfusk i Irans presidentval.
I valet fanns det två stora presidentkandidater: den sittande presidenten Ahmadinejad och utmanaren Mousavi. Mousavi tippades som vinnare i nästan alla opinions-undersökningar, inklusive den sittande regeringens opinionsundersökningar.
Ändå vann president Ahmadinejad valet med 62,6 % mot 33,75 % för Mousavi.
Mir Hossein Mousavi tog inte ens hem valet i sin hemstad, enligt det offentliggjorda valresultatet.
Enligt lagen i Iran så ska inte valresultatet offentliggöras förrän tre dagar efter valet, ändå gick landets religiösa ledare, Ayatollan, ut omedelbart och offentliggjorde Ahmadinejads seger.

Men här kommer det verkliga problemet: Ayatollan är Irans statschef och landets högst uppsatte präst. Han granskar och godkänner vilka kandidater som får väljas till expertrådet, och när tiden kommer för en ny statschef så förutsätts denne hämtas ur expertrådet. Ayatollan har även oinskränkt kontroll över Irans krigsmakt, över domstolarna på alla nivåer och över de tidningar och radio- och TV-kanaler som är i offentlig ägo.
För att kunna ställa upp som presidentkandidat i Iran måste man vara en erkänd muslim. Folk som ayatollan inte tycker är äkta muslimer är t.ex: liberaler, socialdemokrater och kommunister.
Från och med år 2009 gäller även dödsstraff för avfall från islam.

Varken president Ahmadinejad eller presidentkandidaten Mousavi har någon ambition att kringå ayatollans makt. Eller att avskaffa dödstraffet för homosexualitet t.ex.
Mousavi är mer väst-vänlig än Ahmadinejad (vad nu det betyder). Och det är antagligen därför Ayatollan och expertrådet har fuskat med rösterna, för att lyfta fram den sittande presidenten som segrare.

Det är självklart skitbra att ungdomar i Theran protesterar mot Irans fascistiska diktatur.
Men i praktiken är det ingen större skillnad mellan Mousavi och Ahmadinejad. De är till och med kusiner.

Jag har också protesterat mot Irans fascist-diktatur. Tillsammans med Iranska kommunistpartiet och Iranska flyktingrådet. Det var roligt, jag rekommenderar det.