fredag 4 december 2009

Vad var det vi sa?



Minns ni "Vaxholmen-fallet"?
Ett svenskt företag hyrde in lettiska arbetare till ett bygge i Vaxholmen, för mycket lägre löner än sina svenska kollegor.
Byggnads fackförbund ställde bygget i blockad och ett rättsligt efterspel följde. Till de flestas förvåning så dömdes byggnads för att ha brutit mot EG-rätten.
Det är med andra ord lagligt att importera arbetskraft från låglöne-länder till Sverige, och låta dem arbeta för lägre lön än sina svenska kollegor.
När svenska fackföreningar kräver att de utländska kollegorna ska ha samma lön som svenskar så bryter de mot EUs grundlag (som för övrigt är Sveriges högsta lagstadgade text).
Nu i veckan tilldömdes Byggnads och elektrikerförbundet dessutom till 2,5 miljoner kr i böter också.

LO:s avtalssekreterare Per Bardh anser att domen är "inkonsekvent och orimlig".

"Vilket fack vågar i fortsättningen ta strid för att få teckna kollektivavtal med utländska företag?", skriver han.
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin befarar att utländsk arbetskraft nu ges sämre möjligheter att få sina intressen och rättigheter tillgodosedda.

"Man måste komma ihåg att Byggnads krav var att de lettiska arbetarna skulle ha samma lön som sina svenska kolleger. Facken får nu betala skadestånd för att de krävt likabehandling mellan svenska och lettiska arbetare", skriver Lundby-Wedin.


Ärligt talat, hur många väntade sig att EU skulle leda till att vi arbetare skulle bli tvungna att sänka våra löner till den nivå lönerna ligger på i exempelvis Lettland, för att kunna tävla om arbeten, när vi röstade om EU-medlemskapet 1994?
Sent skall syndarna vakna. Jag är inte socialdemokrat, men i alla fall: nu borde det gå upp för alla socialdemokrater att EU inte går ihop med de socialdemokratiska värderingarna.